Impregnera dörrar med Selders gundolja för ökad formstabilitet.

PUU

SELLERI MUOTETTU PUU

Selder & Company AB:n hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Mikkel Selder kehitti 1990-luvulla Mikkel Selder -menetelmän puun syväkyllästykseen kehittämällään pellavaöljyjohdannaisella, nykyään ”Impregnation oil RLO1500”.

Mikkel Selder Menetelmässä on eri lämpötilojen ja paineiden sarjoja, joiden kautta öljy tunkeutuu puuhun ja imeytyneen öljyn määrä säädetään halutulle tasolle.

LSENSSIT IMPREGNAATTORIT

Selder & Company AB valmistaa Selder-öljyjä ja pellavaöljymaaleja sekä lisensoi Mikkel Selder -menetelmää luotettaville yrityksille.

Luvanhaltija on tänään
Ecotimber Ransta AB:ssä, www.ecotimber.se
Linwood AB, www.linwood.se

VIRTAPALVELUJA

Mikkel Selder -menetelmällä

  • on ytimeen kyllästetty karkeakokoinen kuusipuu
  • Kyllästetty mäntypintapuu on pysynyt laho- ja hyönteisvaurioista vapaana, koska se on ollut maaperässä ja maaperässä 23 vuotta, vuosina 1994-2017 Ruotsin maatalousyliopiston koepellolla Simlångsdalenissa.
  • kyllästetyt männyn näytepalat ovat osoittaneet lahoamista paremman kestävyyden lahokammiotesteissä kuin tehokas, mutta tällä hetkellä kielletty lahosuoja-aine CCA, kupari-kromi-arseeni.
  • Kyllästetyt mäntytangot ovat omissa kokeissaan osoittaneet kaksi kertaa niin suuren taivutuslujuuden kuin kyllästämättömät.

TEKNISESTI

Kyllästysöljy RLO1500 koostuu kokonaan pellavaöljyn tyydyttymättömistä rasvahapoista, jotka ”kuivuvat” muodostamalla polymeerejä, ts. molekyyliketjuja ilman hapen kanssa. Kaikki muut pellavaöljyn aineosat on poistettu puhdistamalla.
RLO1500 kestää autoklaavin korkeita lämpötiloja, on vettä hylkivä ja ei-biohajoava, ts. hyönteiset, sienet tai mikrobit eivät voi assimiloida sitä.
Lue lisää kohdasta TEKNOLOGIA.

Mikkel Selder -menetelmällä voit:

  • RLO1500 öljy on valmistettu tunkeutumaan suoraan ytimeen kaikentyyppisissä puulajeissa ja puun mitoissa.
  • öljyn imeytymistä valvotaan tarkasti; suurempi käyttöaste vaativimmissa sovelluksissa ja pienempi mutta riittävä sovelluksissa, joissa taloudellisuus on tärkeää.
  • öljyn imeytymistä ohjataan siten, että käytännössä kaikki öljy kyllästää soluseiniä ja käytännöllisesti katsoen mitään ei jää soluonteloihin, jolloin soluonteloiden ilmassa oleva happi ”kuivaa” öljyn.

Kyllästyksen jälkeen kyllästysöljy RLO1500 polymeroituu puun sisällä ilman hapen kanssa puun soluonteloissa ja muodostaa Selder Modified Woodin, luonnonkomposiitin.