Linolja och linoljefärg bild på fält med linfröblommor

Tekniikka

Lue lisää Selder & Companyn korkealaatuisen pellavaöljyn teknologiasta

Pellavansiemenöljyn jalostus

Jalostamme pellavaöljyä nykyaikaisilla tuotantomenetelmillä, jotka olemme kehittäneet klassisen jalostustekniikan pohjalta. Katso alta video, jossa Mikkel kertoo lisää Selderin pellavaöljystä.

Katso videomme puhdistetusta pellavaöljystä.

Yhteenveto

Pellavansiemenöljy on sekoitus rasvahappoja, proteiineja, vahoja ja antioksidantteja. Näistä vain tyydyttymättömillä rasvahapoilla on pellavaöljymaaleille ja kyllästysöljyille tarvittavat ominaisuudet. Kaikki muut pellavaöljyn ainesosat heikentävät lopputulosta.

Tyydyttymättömät rasvahapot hapettuvat ilman hapen mukana molekyyliketjuiksi. Nämä muodostavat elastisen polymeerin, jota kutsutaan linoksiiniksi. Se on vettä hylkivä ja kestää rasvoja, öljytuotteita, suoloja ja kotitaloushappoja, mm. sitruuna, viini ja etikka. Mikään elävä organismi ei pysty imemään linoksiinia, joten se on loputtomasti kestävä. Poistamme pellavansiemenöljyn muut aineosat puhdistuksen kautta ja säästämme tyydyttymättömät rasvahapot. Kypsennämme niistä eri tavoin öljytuotteisiin, joiden viskositeetti ja kovettumisaika on optimaalinen käyttötarkoitukseensa, ts. puun kyllästäminen, puun kiillotus, ruostesuojaus ja huokoisen kiven suojaus.

Pellavansiemenöljyä jalostettiin samalla tavalla parhaiden pellavansiemenvärien ja pellavansiemenöljyjen saamiseksi 1900-luvun puoliväliin asti. Prosessi oli äärimmäisen aikaa vievä ja työläs, ja unohdettiin synteettisten värien yleistyessä.

Pellavansiemenöljyjen kuivauksen takana oleva kemia

Pellavansiemenöljy sisältää kaksi kuivaavaa rasvahappoa: linolihappoa, jonka molekyyleissä on kaksi kaksoissidosta happiatomien välillä, ja linoleenihappoa, joka sisältää kolme. Nämä voivat muodostaa olennaisesti rajoittamattomia pitkiä molekyyliketjuja, ts. polymeroitu, hapettamalla.

Happiatomi esim. ilma muodostaa sillan kahden tyydyttymättömien rasvahappojen molekyylin kaksoishappisidosten välille sitoutumalla kunkin molekyylin yhteen happisidokseen. Tällöin rasvahappomolekyylit yhdistetään suuremmaksi molekyyliksi. Koska linolihappo voi muodostaa siltoja kahteen muuhun rasvahappomolekyyliin ja linoleenihappo kolmeen, polymerointi voi jatkua, kunnes on muodostunut jättimäisiä molekyylejä. Lopputuloksena on elastinen polymeeri nimeltä linoksiini.

Pellavansiemenöljy sisältää myös öljyhappoa, jonka molekyylit sisältävät kaksoissidoksen happiatomien välillä. Se voi muodostaa happisillan vain yhteen toiseen rasvahappomolekyyliin ja voi siksi tulla osaksi jättimäisiä linoli- ja linoleenihapon molekyylejä, mutta se ei voi yksin muodostaa jättimäisiä molekyylejä.

Kaikki muut pellavaöljyn komponentit edistävät öljyjen ja maalien kuivumista, värinkestoa, kestävyyttä ja homeenkestävyyttä.

Haitallisia ainesosia pellavaöljymaaleihin sekä kyllästys- ja kiillotusöljyihin

Antioksidantit​voimak
,
lb​​ Linoli- ja linoleenihapon taipumus polymeroitua hapen kanssa on uhka siementen itämiselle. Siksi pellavansiemenissä muodostuu antioksidantteja, pääasiassa tokoferolia, ts. E-vitamiini.

Jos antioksidantteja ei poisteta, pellavaöljymaalin kuivuminen kestää viikon tai enemmänkin, usein epätäydellisesti. Tämä voidaan korjata lisäämällä kuivausainetta, sikkatiivia, yleensä kobolttizirkoniumkarboksylaattia. Tämä antaa öljylle kuitenkin taipumuksen kuivua läpi, vaan ainoastaan ​​pinnan; ihon kuivaksi. Tämän estämiseksi lisätään usein myös 2-butanonioksiimia.

Näiden kemiallisten lisäaineiden menestys vaihtelee. Antioksidanttien esiintyminen on syy siihen, miksi pellavaöljymaalien käsikirjoista voi lukea, että maalaa hyvin ohuita kerroksia, ettei auringonvalossa saa maalata ja vain lämpimänä vuodenaikana ja että pellavaöljymaali kuivuu paljon hitaammin kuin alkydi maali (lue tästä lisää alta).

Selder & Company on ratkaissut ongelman poistamalla antioksidantit.

Beetakaroteeni

Pellavansiemenöljy sisältää beetakaroteenia, antioksidanttia, joka muuttuu keltaiseksi ajan myötä. Tätä pysyvää kellastumista ei pidä sekoittaa siihen, että pellavansiemenöljy on fotokromaattista, ts. muuttuu keltaiseksi pimeässä ja haalistuu muutamassa tunnissa altistuessaan valolle.

Selder & Company on ratkaissut pysyvän kellastumisen ongelman poistamalla beetakaroteenin.

Tyydyttyneet rasvahapot

Pellavansiemenöljy sisältää kahta tyydyttynyttä rasvahappoa: steariinihappoa ja palmitiinihappoa. Nämä eivät voi kuivua, koska ne eivät sisällä kaksoissidoksia happiatomien välillä. Sen sijaan ne eltaantuvat, reagoivat veden kanssa ja tarjoavat ravintoa mikro-organismeille. Siksi pellavaöljymaalien valmistajat lisäävät usein sienitautien torjunta-aineita.
Lisäksi steariini- ja palmitiinihapot hajoavat melko nopeasti, jolloin maalissa oleva sideaine katoaa, jättäen jäljelle vain pigmenttirakeita, mikä muuttaa sen valon taittumista – maali ”liitu”. Pellavaöljymaalin käsikirjoista voi lukea, että se on päivitettävä muutaman vuoden välein.

Kun näitä rasvahappoja sisältävä öljy, lakka tai maali altistuu kosteudelle, pinnalle ilmestyy valkoisia öljy/vesi-emulsiotäpliä, jotka voidaan pyyhkiä pois sormella tai liinalla.

Selder & Company on ratkaissut ongelman poistamalla nämä rasvahapot.

Vahaus

Siemenkuoren vahat muodostavat tahmean geelin veden kanssa. Siksi pellavansiemenet tarttuvat ohikulkiviin eläimiin ja voivat levitä. Kun tällaisia ​​vahoja sisältävä öljy, lakka tai maali altistuu kosteudelle, pinnalle ilmestyy valkoisia geelitäpliä, jotka voidaan pyyhkiä pois sormella tai liinalla.

Selder & Company on ratkaissut ongelman poistamalla vahat.

Proteiinit

Proteiinit ovat erinomaisia ​​ravintoaineita kaikille organismeille ja ne hajoavat helposti. Ne ovat tärkein ainesosa pellavansiemenöljyn biologisessa hajoamisessa.

Selder & Company on ratkaissut ongelman poistamalla proteiinit.

Alkydiöljymaali on polyesteriä, muovia

Wikipedia/ Encyclopædia Britannica: ”Alkydi tai alkydihartsi on alkydimaalin sideaine. Se on eräänlainen synteettinen hartsi, joka valmistetaan polymeroimalla alkoholia, usein glyserolia ja orgaanista happoa, esimerkiksi ftaalihappoa, esteröimällä polyesteriksi, joka puolestaan ​​on varustettu tyydyttymättömillä rasvahapoilla esimerkiksi pellavaöljystä. ”

Museovirasto, Alkydien materiaaliopas: ”Pelvansiemen-, soija- ja mäntyöljy ovat yleisimpiä lähtöaineita, mutta kalaöljy, kiinalainen puuöljy, safloriöljy sekä ei-kuivuvat öljyt, kuten kookos- ja risiiniöljy sekä synteettiset rasvat myös happoja esiintyy.”

Museovirasto, Materiaaliopas: ”Alkydiöljymaaleja käytettiin aikanaan myös restauroinnissa pellavaöljymaalin korvikkeena. Mutta lyhyemmistä kuivumisajoista ja paremmasta iskunkestävyydestä huolimatta [huomauksemme: verrattuna jalostamattomalla pellavaöljyllä valmistettuun pellavaöljymaaliin] alkydimaaleilla oli vaikeuksia täyttää hyvän tunkeutumisen, elastisuuden ja autenttisen ulkonäön vaatimukset vanhenemisen ja hajoamisen aikana.

Selder & Companyn pellavaöljymaalit ovat aitoja öljymaaleja.

Prosessitekniikka

Soveltamalla nykyaikaista prosessitekniikkaa vanhaan pellavaöljyn jalostuksen taiteeseen voimme järkevästi tuottaa puhtaita monityydyttymättömiä öljyjä. Pumput, säiliöt, putket ja prosessiastiat on valmistettu mahdollisimman pitkälle ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä. Näin voimme ylläpitää tuotantohygieniaa, jota tarvitaan korkealaatuisten ja tasalaatuisten tuotteiden valmistamiseen. Raaka-aineet toimitetaan prosessiin PLC-ohjattujen punnituslaitteiden ja automaattisten venttiilien kautta. Siksi niitä lisätään täsmälleen oikeat määrät oikeaan aikaan ja lopputuotteet saavat aina oikeat ominaisuudet.

Käyttää

Jalostettua pellavaöljyä käytetään sideaineena Selder & Co:n pellavaöljymaaleissa sekä vettä hylkivänä kyllästys- ja kiillotusaineena puulle, huokoiselle kivelle sekä metallin korroosiosuojana. Lue lisää kohdasta PELAVAÖLJYVÄRIT, PRIMERÖLJY, LATTIAÖLJY, KALUUSÖLJY, PELAVAÖLJYLAKA, KIVIÖLJY, ROSTOSUOJAÖLJY.
Kuivumattomista rasvahapoista, jotka erottelemme puhdistuksen aikana, teemme LATTIASOAP tai COARSE SOAP.
Muut jäännöstuotteet menevät biokaasun tuotantoon.

Teknologiakuva pellavansiemenöljyn tuotantoprosessista
Kuva yhdestä jalostusprosessistamme otettuna prosessiastian havaintoikkunan läpi.

Haluatko, että soitamme sinulle?